2.3.07

Jihde behöver inte oroa sig för den maskerade hämnaren

Att några små junisar står i ett hörn och snurrar med bollen i luften istället för att nöta kvadraten är inget att oroa sig för. Innebandysporten är defenitivt inte i någon fara. Niklas Jihde skriver att juniorer inte lär sig att spela spelet för att de koncentrerar sig på zorro istället. Jag är helt övertygad om att det inte är någon större fara på taket.

(Bild hämtad HÄR)

Jag ser situationen såhär:

För att bli en spelare som platsar i elitserien måste du:

  • God Fysik
  • Bra speluppfattning
  • Vara beredd att offra den tid som krävs
  • Ha en god teknik
  • Kunna underordna dig laget
  • bisitta någon slags spetskompetens (skott, speluppfattning, fysik, vinnarinstink, teknik, Zorro el dylikt)
  • osv osv
Att tro att man platsar i en hög serie för att man kan zorro är ungefär samma sak som många förväntansfulla idolsökare som tror sig vara "The Next American Idol".

För att bygga ett bra lag bör man ha olika spelartyper. Istället för att spela med tjugo liknande spelartyper får man ett starkare lag om varje spelare tillför något till laget. Något som man är lite extra bra på. Jihde ska till exempel INTE börja fåna sig och lära sig Zorro, han har andra kvalitéer som han ska tillföra sitt lag. Det han gör det gör han riktigt bra (även om det bara är fånigt att spela med rakt blad). För att komma långt så bör man ha en stabil och bra grund med kunskaper inom många områden men för att komma lite extra långt fram, kanske landlsagsmässigt, så bör man besitta någon spetskompetens.

Om vi nu tar Nede som ett exempel. Det är en spelare med massor av goda kvalitéer. Han har en näsa för mål och även ett väl utvecklat spelsinne, en god fysik och stark vilja. Han har lagt ner en enorm tid på att nöta in olika zorrofinter som han sedan kan använda under matchsituationer. Om han nu istället skulle stått och nött slagskott all den tiden så skulle han med allra största säkerhet haft ett fruktat sådant. Då gäller det för honom själv och framför allt hans tränare att få så bra användning som möjligt av det under match.

(Bild hämtad HÄR)

Det är INTE lätt att göra zorrofinter under match (om det används i ett avgörande läge för att spela fram någon i en kontring eller så, att stå i ett hörn räknas inte). OM man missar lite så är bollen borta all världens väg och det ser garanterat dumt ut. Om man försöker sig på en vanligt dragning eller en svår pass finns en rätt stor sannorlikhet att du kan vinna tillbaka bollen även om du misslyckas. Jag har själv provat detta och måste säga att jag INTE kan stå och vifta runt huvudet och inte behärskar ens en hundradel av alla de trix som går att göra med en zorrovinkel. Det krävs att man har ett psyke som vågar misslyckas för att klara av det. Man kan lätt komma undan med att det var ett bra försök om man slänger iväg en halvrisig passning men bli totalsågan om man missar ett zorroförsök. Men så tycker jag att det ska vara också.

Vi kan jämföra med fotbollen. Inom fotbollen finns det MASSOR med spelare som är otroligt tekniska och kan göra med en fotboll det jag kan göra med en innebandyboll (ja, ni fattar, de kan göra nästan vad som helst;) men det behöver inte betyda att de spelar i någon stor och bra klubb. För att få plats där måste man ha allt det andra också.

Zorro är en väldigt komplicerad fint och det är inget man försöker massor med gånger under en match, precis som att Jihde inte krånglar till saker i onödan utan gör de där extra svåra dragningarna i rätt läge. Många många av de som står i ett hörn och zorrar kommer aldrig spela i någon hög division det är ett som är säkert. Många som står och nöter slagskott kommer inte heller att spela i någon hög division.

(Bild hämtad HÄR)

Enligt min mening så är det en tränares uppgift att öka spelförståelse för sina spelare så mycket som möjligt. Det är en tränares uppgift att få alla spelare att förbättra sig och prestera maximalt, detta för att laget ska bli så bra som möjligt. Det bästa för ett lag är INTE att tio spelare ska springa omkring och zorra hela matchen, det är inte heller att tio spelare ska springa omkring och dribbla hela matchen. Att lära ut hur spelet fungerar är tränarens uppgift (i alla fall under de yngre åren så att man har en bra grund tills dess att man är senior).

Slutsats: Var inte oroliga för att juniorströmmen till elitserien kommer sina. Duktiga och hungriga ungdommar kommer dyka upp även i framtiden. De som nu bankar på elitseriens portar har spelat innebandy hela sina liv, det har inte Jihde (och inte jag heller). Zorro kommer att vara eftersträvat och häftigt ett tag framöver men även den hypen kommer att avta. Kvar blir de som är duktiga innebandyspelare i grunden.

(Bild hämtad HÄR)

Nu blev det här otroligt ostrukturerat inlägg. Många av de saker jag tänkte skriva om igår när jag läste Jihdes krönika har fallit bort. Dock har ni fått er en liten uppfattning om vad jag tycker om saken.

/Mr Klister

8 kommentarer:

Johan Sjöstrand sa...

Grymt bra blogg mannen. Det är sånt här som ger en plats på listan ;-)

Mr Klister sa...

En får tacke, som man säger i Ångermanland!

Anonym sa...

Riktigt bra skrivet. Jag blir så less på folk som klagar på läktarn på Exempelvis Staffan jacobson i storvreta, att han inte har ngt i elitserien att göra å undrar va fan han e bra på. men han har sina egenskaper som kommer fram ibland, och i rätt lägen.
Den som springer fortast eller skjuter skit bra på träningarna är inte alltid den som är bäst. det gäller att se att det är i 'Dom Där' situationerna så gör den där personen ett val, och man ser om personen gör ett bra val och hur den tänker, eller om den tänker ivrigt som en orutinerad junis som egentligen är förvirrad och rädd, men kanske är jättesnabb och skjuter hårt på träningar. I de där lägena så är staffan jävligt grym och får med sig/får iväg bollen och är jävligt bra på att förstöra och skydda sitt mål. å det är Kanske inte världens hetaste uppgift i laget, men han är en en jävel på att förstöra! och han gör det bra! han kan inte vara rolig att möta.. jag tror att det är viktigt att se alla individers olika unika egenskaper och kunna matcha dom bra i laget så att alla kompleterar varandra. Så blir det ett bra lag.

Anonym sa...

lite forts..
Samma sak gäller Kohonen, man hör folk undra hur han kan vara Bäst när han inte ALLTID gör superbra saker som rå fläshiga mål och svåra diagonal passnignar och dribblar igenom hela motståndarlaget med snygga finter. Han är så jävla bra hela tiden. han gör dom där valen så jäkla bra hela tiden. han löser situationer på ett grymt sätt, som så många Verkligen inte kan göra. det är det inte folk ser. hans tanke bakom varje rörelse. Ser man det, avgudar man honom.
det jag menar är som du.. så många ungas drömmar går i kras när de inte får spela i höga serier, å de förstår inte varför, de tycker de e så himla grymma på träningarna och kan zorra och göra balla grejer. men det de saknar är så mycket mycket mer!
Ne nu ska jag sluta skriva, blev ju en hel upsats här. sorry!

Mr Klister sa...

Härligt svar måste jag säga. Kul att det du känner dig motiverad att skriva just ett så stabilt svar. Skulle varit kul med en liten signatur bara så att jag känner igen dig om du kommenterar någon fler gång :)

Kul att du tar upp två olika spelartyper i Vreta. Kohonen är ju en av de som ska vara stjärnan, som ska kliva fram och göra poäng. Staffan däremot har inte direkt rollen som målspruta men är ändå viktig för att laget ska fungera. Det är ju inte alla som kan ösa totalfotboll som Cruyff och hans polare.

Anonym sa...

Hej, underbar läsning om Zorro tjafset... Som mamma till en 12 årig innebandynörd så vill jag påpeka vissa saker.
1. Tror inte det finns speciellt många tränare som tillåter dyrbar halltid gå förlorad på att kidsen håller på med zorro istället för att göra dom övningarna som tränarna vill.
2.Ungarna som håller på med zorro är dom som inte kan få nog av innebandy och måste hålla på med klubban även när dom inte är på plan, vilket innebär att det blir hemma, och hur många har så stort att dom kan spela innebandy inomhus, nä inte många, då får man försöka lära sig zorra så att man åtminstone får göra "nåt" med klubban.
3. För att behärska zorro så krävs det otroligt mycket uthållighet,tid, teknik mm och är man bara inresserad av zorro så orkar och kan man inte lära sig det om man inte har dom andra förutsättningarna.
Detta är mina reflektioner som mamma och boende i förorten utanför Stockholm.Men jag som många andra tycker nog att när ett Zorromål kommer så är det ballt, likaväl som ett häftigt dragskott från mitten av plan.

Mr Klister sa...

>>Mamma

Jag håller med dig fullt om 1:an och 2:an, däremot håller jag inte med om 3:an. För att lära sig zorro så bör man ha rätt hyfsat tekniskt sinne, annras krävs MYCKET träning. Däremot så behöver du inte ha alla andra bra egenskaper. Jag menar, som du, att det är positivt om ungdommarna vill lägga ner MER tid på innebandy (om det nu är genom att Zorra eller genom att dribbla hemma eller pumpa slagskott eller vad det nu kan vara). Dock så finns det en hel del ungdommar som kan zorra massor hemma på garageuppfarten eller hemma i vardagsrummet och som tror att de är bra innebandyspelare för det. Där tycker jag att det egentligen har rätt lite med innebandy att göra. Jag blir imponerad när någon gör en svår zorrofint, i fart, gärna attackerad av någon motståndare och vid rätt tillfälle. För det är INTE lätt. Zorra lite hemma, det kan de flesta lära sig.

Anonym sa...

Tack för svaret.
Håller med dig att zorra lite kan nog dom flesta lära sig, men ungarna idag är nog ganska medvetna om att det krävs lite mer än så för att bli en BRA innebandyspelare. Vet inte riktigt hur stor kontakt Mr Jihde har med ungar, ja jag vet ju att han har dom i klasar efter sig och skriver autografer på löpande band, men om han verkligen har upplevt det han skriver i krönikan så tror jag inte han har helt koll på ungarna idag. Jaja, var iaf på ytterligare en cup i helgen och kan bara konstatera,( vilket du oxå gjort)att han är ute och cyklar:) Det finns SÅ många duktiga kids på dessa turneringar och så många bra tränare och framförallt så många engagerande föräldrar att det är bra om elitserien redan nu utökas till 14 lag för vi kommer inom en
6-10 års period att ha hur många bra spelare som helst. Och då kommer Zorromålen vara en del av vardagen.....